Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Pomana - când și cum se fac pomenile?

Legătura dintre cei vii și cel decedat nu se sfârșește odată cu înmormântarea propriu-zisă. Fără participarea celor vii, călătoria sufletului după moarte nu se poate desfășura corespunzător. În lumea tradițională, ofrandele aduse de cei rămași în viață ("pomana mortului") au rolul de a ușura păcatele celor plecați, dar și de a evita influențele malefice. În plus, omul știe și nădăjduiește că toate faptele sale legate de ajutorul dat în cadrul ritului funerar îl vor ajuta și pe el în momentul morții și că Dumnezeu se va milui de el.

Ce este pomana?

Cuvântul "pomană" provine din slavonul pomenu. Acesta, la rândul său, este traducerea cuvântului grecesc mnimi, care înseamnă "memorie, amintire".

Pomana este deci o ofrandă, un dar care se face în amintirea celor adormiți. A da de pomană pentru cei adormiți este una dintre datoriile celor rămași în viață față de răposați.

Confundată adesea cu parastasul, pomana este de fapt masa care se face după înmormântare sau după slujba parastasului, numită și "praznic". Pomana poate însemna și mâncărurile sau obiectele dăruite celor nevoiași în zilele de pomenire a morților.

De ce se dă de pomană?

În religia ortodoxă, a da de pomană înseamnă a ajuta la iertarea păcatelor celui răposat și la mântuirea sufletului său. Cei plecați din această lume nu mai pot lua măsuri pentru a-și curăța sufletul de păcate, de aceea rudele rămase în viață acționează ca mijlocitori, ca intermediari.

Pomana presupune trei părți: cel care dă de pomană, cel care primește și persoana pentru sufletul căreia se oferă pomana, iar această triplă legătură amintește și de Sfânta Treime.

Pe de altă parte, conform credințelor populare, până la Judecata de Apoi, morții au nevoie de hrană, ca orice călător, iar cei vii trebuie să refacă periodic resursele celor morți. Sufletul va avea parte pe lumea cealaltă de tot ceea ce i se dă de pomană de către cei rămași pe pămât. De aceea, oamenii au grijă ca sufletului să nu îi lipsească nimic. Mai mult, conform unei superstiții din popor, dacă verși o băutură pe jos sau scapi mâncare, înseamnă că "morții cer de pomană".

Biserica Ortodoxă nu este de acord cu ideea că sufletul s-ar folosi de lucrurile materiale pe lumea cealaltă, însă pomana este importantă, pentru că înseamnă milostenie.

Ce se spune la pomană?

Conform obiceiurilor ortodoxe, atunci când primești ceva de pomană, în loc de "mulțumesc" se spune bogdaproste. În limbajul popular se mai folosește și formula de mulțumire bodaproste.

Dar ce înseamnă de fapt bogdaproste? Cuvântul provine din limba bulgară (Bog da prosti) și înseamna "Dumnezeu să ierte!", cu sensul de "Dumnezeu să-i ierte pe morții tăi".

Când se dă de pomană?

Cea mai obișnuită este pomana din ziua îmormântării, care coincide cu pomenirea de 3 zile de la deces.

Pomeni se fac și după înmormântare, la intervale bine stabilite: 9 zile, 40 de zile, 3 luni, 6 luni, 9 luni și apoi din an în an până la 7 ani, adică atunci când se fac și parastasele individuale.

Pomenile nu ar trebui să înceteze odată cu pomenirea de 7 ani – ele se vor face în continuare în zilele de pomenire colectivă a morților.

De obicei se dă de pomană în zilele de sâmbătă.

Ce se dă de pomană?

În mod obișnuit se dau de pomană alimente și băuturi, dar și vase (prosoape, farfurii, căni, linguri, furculițe), haine sau chiar obiecte care au aparținut răposatului sau pe care acesta le-a îndrăgit.

De la pomeni nu lipsesc niciodată lumânarea (candela), coliva, colacii și vinul.

Mâncarea care se pune pe farfuria de pomană sau în pachete trebuie să fie de post, dacă pomenirea cade într-o perioadă de post.

Toate obiectele care se dau de pomană trebuie să fie binecuvântate de către preot.

Când se dau hainele de pomană?

Încălțăminte și haine se dau de obicei de pomană la parastasul de 40 de zile, la parastasul de 1 an și la parastasul de 7 ani. Tot atunci, în unele zone ale țării, se obișnuiește să se dea și mobilă de pomană (pat și masă, scaune etc).

Câte pachete se dau de pomană?

Biserica nu prevede un număr exact de pachete care să se dea de pomană. Fiecare oferă de pomană câte pachete poate, în funcție de posibilitățile materiale ale familiei.

De obicei numărul pachetelor care se dau de pomană are o semnificație trinitară - se pregătesc pachete în număr de 3, 6, 9, 12 sau 24.

Cum se fac pomenile?

Conform unor superstiții (descurajate de Biserica Ortodoxă), pomana trebuia să fie dată doar de către o femeie văduvă, cu experiență. De asemenea, în popor era considerat semn rău să primești de pomană de la o femeie însărcinată.

Pomana se oferă oamenilor săraci care se află în biserică sau la cimitir în zilele de pomenire, familiei, rudelor și tuturor persoanelor aflate în nevoie. De altfel, este mai important ca pomana să fie împărțită celor nevoiași.

Pomana de viu

În unele zone ale României există obiceiul ca oamenii, în special cei mai în vârstă, să împartă ofrande pentru propriul suflet atât timp cât sunt încă în viață. Acest obicei poartă numele de "pomana de viu" sau "pomana din viață".

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87