Ce trebuie să faci când moare cineva drag?
Pe lângă durerea inerentă, momentul în care îți moare o persoană dragă aduce cu sine o mulțime de întrebări referitoare la înmormântare.
Iată ce trebuie să faci atunci când moare cineva:
- Aprinde o lumânare sau o candelă la căpătâiul mortului și ai grijă ca aceasta să ardă în permanență.
- Dacă persoana a murit în casă, contactează doctorul de familie. În mod cert, decesul unei persoane trebuie confirmat de o persoană specializată, de un medic. Pentru a intra în posesia certificatului de deces, vei avea nevoie de un certificat medical.
- Contactează preotul parohiei de care aparținea persoana decedată. Preotul este cel care se va ocupa de slujba înmormântării, deci discuția cu el este foarte importantă. În cazul în care nu îl cunoști și nu ai idee unde l-ai putea găsi, poți cere ajutorul unui vecin sau poți merge la biserica din cartier/oraș, unde sigur vei primi lămuriri. Stabilește cu el detaliile. Preotul este în măsură să-ți dea informații despre ziua înmormântării, dar și despre cele ce se vor petrece până atunci, citirea Stâlpilor și a altor rugăciuni.
- Află dacă persoana care a decedat avea un loc de veci în cimitir și, dacă nu avea, ocupă-te urgent de obținerea unuia.
- Cumpără cele necesare pentru înmormântare.
- După constatarea decesului, persoana decedată trebuie spălată și pregătită pentru înmormântare. Firmele funerare oferă astfel de servicii, de spălare, îmbălsămare și îmbrăcare a mortului.
- Mortul este pus în sicriu și învelit cu o pânză albă. Pe mâinile sale împreunate este așezată o icoană.
- Acestea fiind pregătite, pune la ușă pânza de doliu.
- Comandă o coroană funerară, pentru a o așeza pe mormântul persoanei dragi, ca expresie a regretelor veșnice.
- Pregătește cele necesare pentru pomana de după înmormântare. După înmormântarea propriu-zisă, are loc o masă de pomenire, după posibilitățile fiecăruia.
- Depune documentele necesare pentru obținerea ajutorului de înmormântare de la stat.