Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Perioada de doliu - obiceiuri și interdicții

Doliul reprezintă răspunsul oamenilor la pierderea unei persoane dragi. Moartea este o etapă firească, iar sentimentele de tristețe și de durere sunt absolut normale, fiind o reacție la acest eveniment. Ele se manifestă diferit de la o persoană la alta, în funcție de diferiți factori.

Ce înseamnă doliu?

Cuvântul "doliu" își are originea în limba latină (dolium), în care doleo însemna "a durea, a simți durere".

Termenul "doliu" poate avea mai multe semnificații. Pe de-o parte, doliu înseamnă tristețea sfâșietoare, trăirile intime pe care le ai atunci când pierzi pe cineva drag sau tristețea generală, pricinuită de o dramă colectivă.

Pe de altă parte, doliul are și semnificația semnelor exterioare sau a atitudinilor prin care este exprimat. Tot doliu este și perioada de timp în care acestea sunt prezente.

Simboluri și semne de doliu

Doliul se manifestă la exterior prin anumite semne, dintre care cele vestimentare sunt cel mai des întâlnite.

După moartea cuiva drag, familia obișnuiește să poarte haine de doliu, iar cei care participă la priveghi și la înmormântare poartă panglici de doliu la piept sau la braț. De asemenea, la ușă sau la casă se pune o pânză de doliu, pe care se scrie numele persoanei decedate, data nașterii și data decesului.

Culoarea care simbolizează astăzi doliul la ortodocși este, prin excelență, negrul. În ritualurile funerare catolice este folosită și culoarea violet. Albul este folosit astăzi ca semn de doliu în Orient, dar în vechime a fost folosit drept culoare funerară și în biserica creștină.

De ce se ține doliu?

Din punct de vedere psihologic, doliul are rolul de a îl echilibra sufletește pe cel afectat de pierderea unei persoane dragi. Urmărind respectarea anumitor tradiții și obiceiuri, el rămâne angrenat în societate și în relațiile cu cei din jur, evitând izolarea și căderea în disperare. De asemenea, rugăciunile care se fac pe durata doliului pentru persoana plecată dintre noi au rolul și de a-i ajuta pe cei rămași în viață să treacă mai ușor peste această perioada.

Pe durata doliului legătura dintre cei vii și cel decedat nu ia sfârșit. La anumite soroace de pomenire, dar și la sâmbetele morților se organizează parastase, rugăciuni pentru sufletul celui mort și se dă de pomană. Se spune în popor că mulțumirea mortului se manifestă prin vis. Atunci când o rudă sau un apropiat al celui răposat îl visează pe acesta, e semn bun, de mulțumire pentru îndeplinirea ritualului.

Din alt punct de vedere, se pare că în vremurile de demult doliul avea un rol magic, de a-i proteja pe cei vii de prezența morții. În unele culturi, se credea că hainele negre îi fac pe oameni invizibili, protejându-i de spiritele care se puteau întoarce din morți.

Ce spune Biblia despre doliu?

În Biblie nu există informații despre cum ar trebui să te îmbraci sau să te comporți în perioada de doliu. Doar în Vechiul Testament există câteva citate care pot fi considerate ca făcând referire la doliu:

Cum se ține doliu?

În tradiția ortodoxa, să ții doliu înseamnă ca o anumită perioadă de timp să porți haine negre sau închise la culoare, să te abții de la alcool și petreceri și să fii mai aplecat către rugăciuni și către viața spirituală.

Cât se ține doliu?

Perioada de timp în care se poartă doliu diferă în funcție de tradițiile și obiceiurile zonei respective, de gradul de rudenie cu persoana decedată, dar și de sentimentele și de opțiunea personală a celor rămași în viață. De exemplu, unele persoane aleg să poarte doliu pe toată durata vieții.

După parinți se ține doliu timp de un an de zile. În mod similar, după soție, soț sau copii se ține doliu o perioadă de un an.

După rudele mai îndepărtate se ține doliu o perioadă de trei zile.

Cel mai adesea, perioada de doliu durează 40 de zile, finalizându-se odată cu parastasul de 40 de zile, când se crede că sufletul se va înălța la cer.

Pânza de doliu care se pune la ușa casei în momentul morții cuiva se poate ține până după înmormântare sau tot timp de 40 de zile, după care se păstrează sau se aruncă (nu există reguli în acest sens).

Panglica de doliu care se pune în piept se poate ține, în funcție de opțiunea personală, până după înmormântare sau timp de 40 de zile. Apoi se poate arunca sau se poate păstra (după unele tradiții, doliul din piept se înapoiază familiei defunctului, pentru a fi îngropat în mormânt, la căpătâiul decedatului, dar acest lucru este mai rar întâlnit în practică).

Reguli și interdicții în perioada de doliu

Conform tradițiilor, există anumite lucruri pe care nu ai voie să le faci în perioada de doliu:

Tipuri de doliu psihologic

Doliul natural se manifestă imediat după pierderea unei persoane dragi, prin sentimente profunde de tristețe, de dor, de singurătate, dar și prin iritabilitate și dificultatea de a accepta situația. Ele se atenuează odată cu trecerea timpului.

Doliul patologic se referă la o perioadă de timp mai lungă de un an în care aceste stări predomină și fac să se instaleze depresia. În acest context este necesar sprijinul familiei sau chiar al unui psiholog, pentru a ajuta ca persoana să se vindece și să treacă peste pierderea suferită.

Etapele doliului

Etapele psihologice ale procesului de doliu sunt:

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87