Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Când NU se fac parastase și pomeni în 2024

Parastasele nu se fac oricând. Există anumite zile și perioade din an în care nu se face pomenirea morților, deci nu se fac parastase și pomeni. Motivația acestei interdicții stă în faptul că parastasul este de fapt o slujbă care se face pentru sufletele celor răposați, iar acest lucru ar produce întristare și nu s-ar potrivi cu bucuria pe care o presupun anumite praznice sau sărbători.

Când nu se fac parastase și pomeniri în 2024?

Nu se face pomenirea morților în următoarele zile și perioade:

  1. în zilele de duminică
  2. în perioada dintre 20 decembrie și 7 ianuarie
  3. în Săptămâna Mare (29 aprilie-4 mai 2024)
  4. în Săptămâna Luminată (6-12 mai 2024)
  5. la praznicele împărătești

1. Nu se fac parastase duminica pentru că aceasta este ziua Învierii. Este deci o zi a bucuriei, dedicată lui Dumnezeu, și nu o zi de întristare.

2. În luna decembrie se fac pomeni și parastase doar până la data de 20 decembrie. Perioada cuprinsă între 20 decembrie (Înainteprăznuirea Nașterii Domnului) și 7 ianuarie (Sf. Ioan Botezătorul) este marcată de două mari sărbători – Nașterea Domnului (25 decembrie) și Botezul Domnului (6 ianuarie), iar sufletul nostru trebuie să trăiască bucuria acestor evenimente și nu doliul și mâhnirea asociate parastaselor. Nu se fac pomeni între Crăciun și Bobotează.

3. În Săptămâna Mare (29 aprilie-4 mai 2024) nu se fac parastase. Accentul cade pe patimile și pe moartea Mântuitorului, iar morții se pot pomeni doar prin rugăciuni, nu și prin parastase. În zilele de luni până vineri din Săptămâna Mare se poate face pentru morți Litia mică.

În Joia Mare (2 mai 2024) colivele se binecuvântează doar prin rugăciune, fără parastas și fără a se cânta "Veșnica pomenire".

Pomenirea morților în Postul Mare se face doar până la Sâmbăta lui Lazăr.

4. În Săptămâna Luminată (perioada dintre Paște și Duminica Tomii – 6-12 mai 2024) nu se fac parastase pentru a păstra vie bucuria sărbătorii Învierii în toate aceste zile. La fel ca în Săptămâna Mare, pomenirea morților în Săptămâna Luminată se poate face doar prin rugăciuni.

Parastase se pot face după Paște abia după Duminica Tomii (prima duminică după Paște).

5. Praznicele împărătești sunt cele mai mari sărbători din calendarul ortodox care amintesc de marile evenimente din viața Mântuitorului, deci în aceste zile nu se pot face parastase:

Ce se întâmplă dacă parastasele obligatorii cad într-o perioadă sau într-o dată în care acest lucru nu este permis? Atunci parastasul se va face mai devreme.

În cazul în care parastasul cade în același timp cu o altă pomenire sau cu una dintre zilele de pomenire generală a morților (de exemplu, la Moșii de Vară), atunci parastasul se va face în aceeași zi.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87