Înălțarea Domnului 2024 - Tradiții și obiceiuri
Înălțarea Domnului este o mare sărbătoare creștină, în care se celebrează ridicarea lui Iisus la cer, la 40 de zile după Înviere.
Când este Înălțarea?
Înălțarea Domnului este la 40 de zile de la Sfintele Paști. Înălțarea cade întotdeauna într-o zi de joi și anume în joia din săptămâna a șasea de după Paște.
În calendarul ortodox, în anul 2024 Înălțarea Domnului este în data de 13 iunie, iar la catolici ziua de Înălțare cade în data de 9 mai 2024.
Înălțarea Domnului a avut loc, acum două milenii, pe Muntele Măslinilor, în prezența Sfinților Apostoli. Studiile de specialitate arată că, în vechime, sărbătoarea Înălțării Domnului avea loc în același timp cu Rusaliile, deci la 50 de zile de la Înviere. Începând cu secolul al IV-lea, Înălțarea a fost sărbătorită, atât la ortodocși, cât și la catolici, la 40 de zile după Paște.
Înălțarea Domnului – sărbătoarea de Ispas
În calendarul popular, Înălțarea Domnului corespunde cu sărbătoarea de Ispas. Ispas este un personaj care, conform mitologiei românești, ar fi fost de față la Înălțarea lui Iisus și la ridicarea sufletelor morților la cer.
De Înălțare se sărbătoresc și Moșii de Ispas. În tradiția populară, oamenii consideră că în această zi sufletele străbunilor pleacă spre cer, de aceea multe dintre obiceiurile de Înălțare au legătură cu practici referitoare la cultul morților.
Conform unei superstiții, cei care mor în ziua de Ispas vor ajunge direct în Rai.
Ce se face de Înălțare?
Înălțarea Domnului este o sărbătoare ce marchează începutul perioadei de creștere a roadelor câmpului. La biserică se sfințește apă, cu care se stropește câmpul, pentru ca acesta să rodească din belșug. După sfințirea grânelor ("botezul holdelor"), preoții fac cununi de grâu și le duc în biserică, în semn de mulțumire către Dumnezeu.
Mâncarea care se face de Înălțare este și ea una specială. Pentru a se pregăti de această zi, creștinii vopsesc ouă și fac cozonaci.
Pentru că se spune în popor că Ispas a fost un om vesel, toată lumea trebuie să încerce să fie veselă.
Dacă de la Paște și până la Înălțare oamenii se salută cu "Hristos a înviat!", "Adevărat a înviat!", urările se schimbă în ziua de Înălțare. Salutul obișnuit devine "Hristos S-a înălțat!", respectiv "Adevărat S-a înălțat!".
Pentru că sunt Moșii de Ispas, lumea nu uită de pomenirea morților. Se fac rugăciuni, se dă de pomană, se merge la cimitir, se curăță mormintele și se împodobesc cu flori funerare, dar și cu frunze și ramuri de paltin.
În trecut se credea că spiritele morților care se rătăceau în drumul către cer sau nu doreau să mai ia calea înapoi, urmau să devină strigoi. De aceea, în noaptea de Ispas se luau tot felul de măsuri magice de precauție pentru alungarea spiritelor care ar fi provocat rele atât oamenilor, cât și animalelor. Se culegeau și se sfințeau flori și plante verzi, bune de leac, care se puneau pe la uși și ferestre, se loveau cu leuștean oamenii și vitele, fetele și femeile puneau leuștean la cingătoare, se suna din bucium pentru a alunga duhurile rele.
Tot de Înălțare, în societatea tradițională se termina semănatul plantelor, se urcau boii la munte, se însemnau mieii și se țineau diferite târguri.
Ce se împarte de Înălțare?
În ziua de Înălțare se duc la biserică, se sfințesc și apoi se dau de pomană pâine caldă, caș, brânză, ceapă verde, rachiu și vin, dar și ouă roșii și coliva tradițională.
Se crede că prin această pomană de Înălțare, sufletele morților vor avea ce mânca și ce bea pe drumul către cer.
Ce nu se face de Înălțarea Domnului?
Tradițiile consemnează anumite lucruri pe care nu ai voie să le faci de Înălțarea Domnului, cele mai multe avâd legătură cu vechea lume a satelor:
- De Înălțare nu se lucrează, pentru că oamenii vor fi în primejdie și va fi risc de grindină, nebunie sau lovituri. Se spune și că "cine lucrează de Înălțare, căpiază".
- În ziua de Ispas nu se dă sare din casă pentru că vacile nu vor avea smântână.
- Tot de Înălțare nu se dă foc din casă pentru ca cei din familie să nu aibă inimă rea.
- După Ispas nu se mai seamănă nimic, pentru că plantele respective nu vor mai da rod.
Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor
În România, tot în ziua de Înălțare se sărbătorește și Ziua Eroilor. Aceasta este o zi specială de comemorare a eroilor, stabilită încă din anul 1920.
În bisericile din toate regiunile țării sunt celebrate slujbe speciale de pomenire a eroilor, iar la monumentele importante au loc depuneri de coroane funerare și jerbe funerare. La ora 12, toate clopotele bisericilor ortodoxe sunt trase, în amintirea celor care s-au jertfit pentru apărarea patriei.