Sâmbăta lui Lazăr 2024 - pomenirea morților
În calendarul ortodox, Sâmbăta lui Lazăr este sâmbăta dinaintea Floriilor. Sâmbăta lui Lazăr se mai numește și "Sâmbăta Floriilor" sau "Moșii de Florii". În această zi, așa cum se întâmplă în cele mai multe sâmbete din Postul Paștelui, are loc pomenirea morților.
În anul 2024 Sâmbăta lui Lazăr este în ziua de 27 aprilie.
Sâmbăta lui Lazăr - semnificație
Semnificația liturgică a acestei zile este legată de Învierea lui Lazăr. Înainte de intrarea în Ierusalim, Iisus săvârșește o minune: îl învie pe prietenul Său, Lazăr din Betania, mort de patru zile și îngropat. Este încă o dovadă a dumnezeirii sale și a puterii de a birui moartea. Bineînțeles, dovada supremă a acestei puteri o va arăta chiar în Ziua Învierii.
Legătura dintre acest eveniment și pomenirea morților își află explicația în credința că Dumnezeu va ierta păcatele celor adormiți și îi va învia la viața veșnică, așa cum l-a înviat și pe Lazăr.
Parastase în Sâmbăta Floriilor
Sâmbăta lui Lazăr este de fapt una dintre zilele de pomenire generală a morților. Conform obiceiurilor, în Sâmbăta Floriilor se săvârșește Sfânta Liturghie și se fac parastase.
Sâmbăta Floriilor este ultima zi din Postul Mare în care se mai fac parastase. Începând de acum și până la Duminica Tomii nu se mai fac parastase.
Pomeni în Sâmbăta Floriilor
Tot de Sâmbăta lui Lazăr se fac și pomeni pentru Moșii de Florii. Credincioșii duc la biserică alimente, iar după sfințire le dau de pomană celor nevoiași.
De Sâmbăta lui Lazăr se împart colivă, colaci, plăcinte și mâncare de post.
Tradițiile creștine din Sâmbăta lui Lazăr se împletesc cu cele populare și există mai multe legende care vorbesc despre Lazăr sau Lăzărel cel mort de pofta plăcintelor. De aceea se și spune că în Sâmbăta Floriilor trebuie să se dea de pomană plăcinte, în special oamenilor săraci.
După Liturghie, oamenii pleacă la cimitir pentru a împărți din bucate și pentru a-și vizita răposații, aprind lumânări și se roagă pentru ei.
Există obiceiul ca oamenii să ducă la morminte crenguțe de salcie sau flori funerare, considerate simboluri ale renașterii.
Ce nu se face în Sâmbăta Floriilor?
Sâmbăta lui Lazăr este marcată în credințele populare de anumite interdicții:
- Nu se lucrează la ceva serios, pentru că există riscul să cazi (Lazăr cel din tradiția populară a murit căzând dintr-un copac).
- Nu se plantează pomi fructiferi sau legume în grădină, pentru că se crede că vor face doar flori și nu vor rodi.
- Nu se toarce.