Pregătirea pentru înmormântare
Pregătirea pentru înmormântare reprezintă toți pașii care trebuie urmați din momentul decesului unei persoane și până la îmormântarea acesteia. Pregătirile pentru ziua înmormântării pot fi făcute pe cont propriu sau cu ajutorul unei firme care oferă servicii funerare.
Pași pentru pregătirea înmormântării:
- Primul lucru care se face de obicei în momentul morții este aprinderea unei lumânări (în măsura în care acest lucru este posibil), pentru a-i lumina calea persoanei dragi.
- Va trebui apoi să te ocupi de constatarea decesului și de eliberarea certificatului de deces.
- Pregătește actele pentru înmormântare, asigură-te că știi care este locul de veci în care urmează să fie îngropată persoana decedată și ocupă-te de lista de cumpărături pentru înmormântare.
- Urmează un pas important, și anume discuția cu preotul parohiei din care făcea parte decedatul. Preotul este cel care se va ocupa de înmormântarea propriu-zisă si de slujba înmormântării, deci este persoana cea mai potrivită pentru a te sfătui și a-ți da informațiile necesare. Tot împreună cu preotul vei stabili și data și ora la care va avea loc înmormântarea, precum și orele pentru citirea Stâlpilor.
- Apelează la servicii de îmbălsămare a trupului decedatului, spălarea trupului mortului, tăierea unghiilor, pieptănarea părului și bărbieritul, în cazul bărbaților.
- Urmează apoi îmbrăcarea persoanei decedate cu haine noi sau cu haine curate.
- Trupul este așezat în sicriu, cu față spre răsărit, deoarece de acolo va veni Hristos la Înviere. Pe piept i se așază o icoană sfințită, reprezentându-l pe Iisus sau pe sfântul care i-a fost patron spiritual. Mâinile îi sunt încrucișate pe piept, cu dreapta peste stânga, iar lângă mâini este așezat toiagul (o lumânare mare, în formă de colac), care va fi aprins atunci când slujește preotul. Trupul este acoperit cu o pânză albă, care simbolizează faptul că cel răposat se află sub acoperământul lui Hristos. La căpătâiul mortului se va pune un sfeșnic, unde rudele și cunoscuții vor aprinde lumânări, spunând "Dumnezeu să-l/ s-o ierte!". Aceasta va rămâne formula de salut din momentul decesului și până la înmormântare.
- La intrarea în casă, deasupra ușii, se montează pânza neagră de doliu, care va rămâne acolo până la pomenirea de 40 de zile.
- Ocupă-te de procedurile pentru obținerea ajutorului de înmormântare din partea statului.
O modalitate de a te ocupa din timp de pregătirile pentru înmormântare poate fi și accesarea unui plan funerar.