Ce să nu faci la o înmormântare?
Înmormântările sunt evenimente triste, care presupun anumite obiceiuri, dar și o anumită conduită. Sunt unele lucruri care nu ar trebui făcute la o înmormântare. Unele dintre acestea se referă la familia răposatului, iar altele se referă la cei care participă.
Iată ce nu se face la înmormântare:
- Nu se fac invitații nici la priveghi și nici la înmormântare. Invitația la înmormântare nu este un obicei caracteristic spațiului ortodox. Se înștiințează rudele, prietenii și cunoștințele decedatului printr-un telefon sau mesaj (se poate publica și un anunț de înmormântare) și se anunță data, locul și ora la care va avea loc înmormântarea.
- Cei care participă la înmormântare nu se îmbracă în haine de culoare deschisă sau cu tot felul de accesorii. Ținuta de înmormântare trebuie să fie simplă, sobră și închisă la culoare.
- Nu este potrivit ca persoana decedată să fie fardată, rujată, să-i fie date unghiile cu ojă etc. Biserica consideră că această "împodobire" a mortului este un obicei păgân.
- În sicriu nu se pun obiecte precum ață, ac, pieptene sau alte obiecte ale persoanei care a murit.
- Nu este potrivit ca rudele și cunoscuții să pună bani pe trupul mortului sau în buzunarele hainei. Aceasta este una dintre superstițiile de înmormântare și nu este acceptată de Biserică. Dacă dorești să sprijini financiar familia îndoliată, o poți face în mod direct.
- Cei care participă la priveghi și la înmormântare nu mai salută familia răposatului sau pe cei participanți cu formulele normale de salut ("Bună dimineața", "Bună ziua", "La revedere" etc), ci cu "Dumnezeu să-l/ să o ierte".
- Chiar dacă vrei să consolezi familia îndoliată, sunt unele lucruri pe care ar trebui să eviți să le spui, dacă nu vrei să faci mai mult rău decât bine (vezi articolul Ce să nu spui la înmormântare).
- Bărbații nu intră în biserică cu capul acoperit.
- La slujba de înmormântare nu se vorbește, nu se râde, nu se plânge zgomotos, iar bocetele nu sunt indicate. Se păstrează în general o atitudine sobră, iar cei prezenți se roagă în liniște, împreună cu preotul, pentru sufletul celui răposat.
- Nu se dezleagă panglica cu care sunt legate picioarele mortului în timpul slujbei, în biserică, ci la cimitir, înainte de punerea în mormânt.
- Familia care organizează înmormântarea ar trebui să evite excesele de orice fel. Înmormântarea este un eveniment trist, nu un motiv pentru etalarea statutului social prin organizarea unui eveniment somptuos.
- Nu se aduce fanfară la înmormântare. Vechiul obiceiul românesc de a însoți cortegiul funerar cu cântece din fluier, bucium sau alte instrumente muzicale este pus pe seama influențelor datinilor funerare romane. Biserica Ortodoxă însă nu acceptă folosirea instrumentelor și ca atare nu recomandă nici folosirea fanfarei la înmormântare.
- Bărbații din familia persoanei decedate nu se mai bărbieresc până la pomenirea de 40 de zile.