Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Ce semnifică Halloween-ul?

Sărbătoarea de Halloween, care năștea controverse nu cu prea mult timp în urmă, a început sa fie din ce în ce mai speculată și mai apreciată în România. Halloween-ul este o sărbătoare în care există multe asocieri cu moartea, dincolo de ideile "frumoase" pe care le abordează: deghizatul, mâncarea, decorul special…Vă invităm să descoperiți mai multe despre Halloween, despre ce semnificație are ziua de Halloween și de unde provine ea. Un echivalent al acestei sărbători există și în cultura tradițională româneasca.

De unde provine Halloween?

Ceea ce cunoaștem ca fiind astăzi Halloween-ul este o sărbătoare trecută prin nenumărate schimbări și influențe culturale. Practic, Halloween-ul este o suprapunere de sărbători care aveau date apropiate. Astfel, specialiștii susțin ca Halloween-ul provine de fapt din sărbătoarea zeiței Pomona la romani sau din Parentalia, festivalul morților.

Unii susțin că Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică, care provine din festivalul Samhain, de la sfârșitul verii. Potrivit celților, anul avea două jumătăți, iar Halloween reprezenta sfârșitul "jumătății luminoase" și începutul "jumătății întunecate".

Cum sărbătoreau celții? Samhain-ul, Halloween-ul de astăzi, era o perioadă vulnerabilă în care spiritele rele aveau acces la lumea celor vii. De aceea, spiritele rele erau gonite prin purtarea costumelor și a măștilor. Totodată, cunoscuții erau chemați la masă, se făceau provizii pentru iarnă și se tăiau animale. Un element foarte important era focul: se făceau focuri mari, în jurul cărora aveau locuri diverse jocuri și ritualuri cu rol purificator.

Ce înseamnă Halloween?

Denumirea de Halloween a fost aleasă datorită influenței religiei creștine. Biserica Catolică hotărăște să transforme ziua de 1 noiembrie în Sărbătoarea Tuturor Sfinților, cunoscută sub numele de Hallowmas, All Hallows.

Practic, denumirea de Halloween provine de la expresia scoțiană All-Hallows-Evening, ceea ce înseamnă "ajunul Sărbătorii Tuturor Sfinților". Acesta este și motivul pentru care Halloween se sărbătorește în noaptea de 31 octombrie.

Unde se sărbătorește Halloween?

Halloween-ul este una dintre cele mai vechi sărbători din lume și foarte multe țări de pe glob o sărbătoresc. Bineînțeles, cei mai mulți sunt americanii și canadienii. Se pare că decorațiunile de Halloween sunt atât de populare încât numai cele de Crăciun le depășesc procentul de vânzări. Tot de Halloween se vând cele mai multe bomboane în lume!

Trebuie precizat că atitudinea diverselor religii față de Halloween este diferită. Multe biserici sărbătoresc această zi prin slujbe speciale de comemorare și consideră Halloween-ul drept o sărbătoare a copiilor. Atât Biserica Ortodoxă, cât și Vaticanul declară că sărbătoarea nu este creștină și o consideră periculoasă și ocultă.

Halloween-ul românesc

Există și în cultura românească un fel de corespodent pentru sărbătoarea de Halloween, chiar dacă nu se sărbătorește în data de 31 octombrie, ci cu o lună mai târziu. Este vorba despre sărbătoarea Sfântului Andrei, din data de 30 noiembrie. În noaptea din ajun, în popor se ținea "noaptea strigoilor", când oamenii ungeau ușile și ferestrele cu usturoi, iar grajdurile vitelor cu mac și sare. Se luau măsuri pentru ca spiritele rele să nu le invadeze spațiul sau să fure anumite obiecte foarte necesare în muncile casnice – de exemplu, se ascundeau mătura sau melița cu care se zdrobeau inul și cânepa.

În ziua de Sfântul Andrei, se mâncau bucate cu usturoi și se respectau anumite superstiții. De exemplu, nu se împrumuta nimic din casă și nu se pieptăna. Fetele puneau busuioc sub pernă, dorind să-și afle ursitul. Unele obiceiuri aveau legătură cu aflarea belșugului: se punea o crenguță de măr în apă și, dacă înflorea până la Anul Nou, urma un an roditor.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87